Sunday, July 05, 2009

mari bergossip...(kawin lagi)

khabarnye.. sorang kawan kite nih... dah mulakan langkah2 awal ke gerbang perkahwinan.. cincin merisik bernilai 200 inggit telahpun diberi... katanya kalau tiada aral yang melintang... insyaAllah majlis pertunangan akan diadakan ogos 2010 (ye... TAHUN DEPAN!) dan nikahnya pada december 2010... wang hantaran sekitar 8500 inggit dan mas kawin bernilai 1000 inggit...

kawan kitenye katenye sedang berusaha untuk mengumpul wang lebihkurang 12 riibu lagi untuk majlis perkahwinan...setahu aku la kan... selalunye mak pak akan support le duit untuk wat majlis... biase le... mak pak mane tak suke tgk anak kawin kan... lain la mak pak tuh nak tgk anak kawin kat jabatan agama jer...

haaa bagus la tuh kan... sorang sorang kawan2 kite dah pk pasal kawin... hantaran tuh pun kire ok la kan... takde la mahal sgt... sesuai la untuk org2 baru bekeje...satu lagi... tuh maknenye mak pak dia tak jual anak mahal2 walopun ade degree ...bagus2...selain memudahkan pekahwinan juga dpt mengelakan dri meminjam along2 yg kerajaan kite sibuk nak benteras skang..

ok so skang nih.. aku pun buat mind set " kawin-tak-lebih-9ribu-kalo-lebih-itu-jual-anak" hahahaahhaha

5 comments:

min said...

jawe sape ni???nasrul?? ekekke

statement ko yg last tu cam bahaya je heh kang balik bln 9 nnt ade jugak org chew ko kang :p ahahah

aimee said...

hahahahha...tulah jawe, baik ko tarik balik last statement, nnt ade yg amok

peqli said...

asal korang emo pasal last statement tu? ahaha

bagi aku hantaran memang membazir. ntah pape tah barang yg dibagi.
baik bagi health insurance ke bond ke. ni bende2 yang tak membawa pulangan langsung.

tu a
aku pun memegang prinsip hantaran tak lebih 5000 atau silalah jadi andartu

aimee said...

hahahhaha peqli, macam lah kalau ko kasi hantaran 20k pon org akan grab

aku mmg sokong pasal hantaran tak patut duit unless duit tuh simpan dalam asb ke something like that. mak aku pon lebih kepada kalau nak, kasi gold bar/coin or bond. aku pon sokong yg bende2 hantaran kadang2 merapu like cake, choc, etc
tp nak buat camne dah tu kire tradition kire cam kasi bende manis supaya rumah tangga manis

kalau ko tanak, ko buat yg wajib ie akad nikah je lah, kasi je duit mas kawin yg wajib, senang cerite

tp aku tak confirm lah mulut org takan mengata

jawa said...

hahahaha ala biase la laki buat statement2 camnih.... kalo dah sayang... ribu2 hantaran pun takdehal nye

ekekekkek.... (ayat2 meredakan keadaan)